Het wordt steeds belangrijker om onze huizen te gaan verduurzamen. Veel mensen hebben al reeds de woonkamer, de keuken of de slaapkamer verduurzaamd. De badkamer daarentegen is een plek waar nog maar weinig aandacht aan besteed wordt door veel mensen. Gelukkig zijn er een aantal effectieve en originele ideeën om een badkamer duurzamer te maken. 

Een toilet met dubbele spoeloptie

Veel mensen hebben tegenwoordig een toilet op hun badkamer. Door een toilet de kiezen met twee spoelknoppen kun je veel water besparen. Veel mensen hebben namelijk een toilet met slechts één spoelknop. Hierdoor wordt er vaak veel te veel water gebruikt tijdens een toiletbezoek.

Natuurlijke materialen

Een andere leuke manier om te verduurzamen is om natuurlijke materialen te gebruiken. Veel luxe badkamers gebruiken tegenwoordig bijvoorbeeld materialen zoals bamboe en gerecycled glas voor vloeren. Deze materialen zijn vaak hernieuwbaar en recyclebaar.  Verder zijn deze natuurlijke materialen erg mooi in een badkamer.

Stap over op duurzame LED verlichting

Er valt veel energie te besparen door gebruik te maken van energiezuinige verlichting. Mocht je nog traditionele gloeilampen gebruiken; verwijder deze! Je kunt beter overstappen op efficiënte Ledverlichting. Ledlampen verbruiken namelijk veel minder energie en ze gaan ook nog eens een stuk langer mee. Een win-win situatie dus!

Een vaste shampoo dispenser 

Door elke keer een nieuwe shampoofles te kopen gebruik je elke keer veel plastic. Dit is totaal niet duurzaam. Je zou kunnen overwegen om een vaste shampoo dispenser te kiezen. Deze zou je kunnen monteren in jouw douche. Hierdoor hoef je niet telkens een nieuwe shampoofles te kopen, maar kun je gewoon de dispenser bijvullen met shampoo wanneer deze leeg is. 

Wanneer je al helemaal duurzaam bezig wilt zijn zou je ervoor kunnen kiezen om ook duurzaam geproduceerde shampoo te kopen. Verder zou je voor biologisch afbreekbare schoonmaakproducten kunnen kiezen. 

Regenwateropvang

Voor het doorspoelen van het toilet worden enkele liters water gebruikt! Dit is natuurlijk veel te veel… Een oplossing hiervoor kan zijn om gebruik te maken van een regenwateropvang. Hiermee vang je dus het regenwater op. Dit regenwater kan dan gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet of het wassen van jouw handen; enorm duurzaam!

Plaats plantjes in de badkamer 

Wanneer je niet bereid bent om veel moeite te doen om de badkamer te verduurzamen is er een leuke optie voor jou; plaats enkele plantjes in de badkamer. Door planten in de badkamer te plaatsen wordt de lucht gezuiverd en ook wordt CO2 omgezet in zuurstof.

Naast deze voordelen werken planten stress verminderend. Ook je concentratie wordt verbeterd door planten. Voorbeelden van enkele goede planten die je zou kunnen plaatsen zijn de vredeslelie of de spinnenplant.

Waterbesparende kraankoppen

Je zou ervoor kunnen kiezen om jouw huidige kraan te vervangen voor een waterbesparende kraankop. Simpel gezegd betekent dit dat de kraan minder water zal doorlaten, waardoor jij meer water zal besparen. Dit is duurzamer dan de meeste traditionele kranen die nu gebruikt worden in veel huizen.