De winter maanden zijn misschien wel de meest uitdagende maanden voor kamerplanten. De dagen zijn korter en hierdoor krijgen ze minder licht. Daarnaast is de lucht droger en de temperatuur kouder. Kortom, niet de meest ideale omstandigheden voor jouw groene vrienden. Ben je benieuwd wat jij eraan kunt doen om jouw kamerplanten in leven te houden in de winter? Het geheim zit ‘m in het aanpassen van de zorg aan het seizoen. In dit artikel geven we je vier tips om je planten blij en levend te houden.
1. Houd rekening met de temperatuur
Kamerplanten houden van een constante temperatuur. Overdag is tussen de 18-24 graden het meest geschikt en in de nacht rond de 10 graden. Het is goed om te weten dat planten heel gevoelig zijn voor schommelingen in de temperatuur. Wanneer het extreem koud of extreem warm is kunnen de bladeren beschadigen. Het beste is daarom om planten niet bij warmtebronnen te zetten, zoals een open haard of een verwarming. Ook het ineens verplaatsen naar een koude kamer kan slecht zijn, omdat ze ‘schrikken’ van de koude lucht.
2. Geef niet te veel water
IJverige planten ‘bazen’ zijn misschien wel de grootste oorzaak voor het doodgaan van kamerplanten. In de winter hebben planten namelijk niet veel water nodig. Dit komt omdat de meeste kamerplanten in de herfst in een winterslaap gaan. Dit betekent dat ze minder groeien en hierdoor ook minder water nodig hebben. Het advies is om je vinger even in de potgrond te steken. Voelt de grond niet meer vochtig aan? Dan is het tijd om water te geven. Check ook altijd even of de bodem van de pot droog is. Wanneer hier namelijk water in blijft staan kunnen de wortels gaan rotten of kan er schimmel ontstaan.
3. Maak je planten schoon
In de winter heb je vaak minder je ramen en deuren open. Hierdoor wordt er meer stof door de lucht verspreid. Wanneer de bladeren van je kamerplanten stoffig worden kunnen ze minder profiteren van het zonlicht. Ons advies is om de bladeren ongeveer eens in de maand af te stoffen of om de planten met een handsproeier af te spuiten. Je planten zullen je dankbaar zijn. Schone bladeren zijn efficiënter als het gaat om fotosynthese. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de bekende plantenziektes uit de buurt gehouden worden.
4. Verhoog de luchtvochtigheid thuis
Door de goed geïsoleerde huizen van tegenwoordig is de luchtvochtigheid in veel gevallen te laag. Dit is niet alleen slecht voor ons mensen, maar ook voor de kamerplanten. Ter vergelijking: de meest ideale leefomgeving voor een plant is een ruimte waar de luchtvochtigheid rond de 50% is. De meeste huizen hebben in de wintermaanden een luchtvochtigheid van tussen de 10 – 20%. Om deze lage luchtvochtigheid tegen te gaan kun je een luchtbevochtiger aan schaffen of de planten regelmatig benevelen met een plantenspuit. Heb je dit niet, dan kun je de planten ook af en toe in de badkamer zetten.