De lente staat al weer bijna voor de deur, daarmee kunnen we afscheid nemen van het sombere weer en het zonnige weer binnen laten. De temperaturen kunnen hoog oplopen, waardoor het soms noodzakelijk is om de schaduw op te zoeken. Om hier goed op voorbereid te zijn is de aanschaf van een schaduwdoek een goede oplossing. Schaduwdoeken zijn er in veel verschillende vormen en maten. In dit artikel geven we de vier stappen weer die nodig zijn om voor jou tot je perfecte harmonicadoek te komen.

1. Kies een doektype: waterdicht of waterdoorlatend?

Een belangrijke keus om te maken als het gaat om het vinden van het perfecte harmonicadoek, is het doektype. Ga je voor een waterdoorlatend doek of toch voor een waterdicht doek. Voor de harmonicadoeken is de meest gemaakte keus een waterdoorlatend doek. Een voordeel van een waterdoorlatend doek is de open structuur die het biedt, hierdoor kan het regenwater door het doek. De temperatuur onder het waterdoorlatende doek is ook aangenamer, het is ongeveer 30% koeler dan onder een waterdicht schaduwdoek, dit komt omdat de open structuur ook wind doorlaat. Een waterdicht doek biedt echter óók voordelen. Het voornaamste voordeel is uiteraard dat je droog kan zitten als het regent. Het waterdichte doek is ook zeer geschikt om onder te zitten wanneer de zon onder is. Dit komt omdat de warmte goed blijft hangen waardoor de temperatuur aangenaam blijft.

 2. Ontdek de juiste kleur

Een andere belangrijke keuze om te maken is, de kleur. Om geheel tevreden te zijn met het door jou samengestelde harmonicadoek is het van belang om de juiste kleur te kiezen. De schaduwdoeken van ZONZ zijn beschikbaar in veel verschillende kleuren. De kleuren die beschikbaar zijn voor de harmonicadoeken zijn: rood, antraciet, zilver, geel, wit, donkerblauw, beige, ivoor, oranje, terracotta en mocca. Om er zeker van te zijn dat de kleur die je kiest de juiste kleur is kan je een gratis doeksample bestellen.

3. Harmonicadoek: Strak of in boogjes?

Bij het kopen van een harmonicadoek komt een keuze kijken die bij andere schaduwdoeken niet van toepassing is namelijk, strak of in boogjes? De bevestiging van het doek is bij beide opties gelijk, het harmonicadoek wordt aan staaldraden opgehangen. Hoe je het doek wilt laten hangen wanneer het is uitgeschoven is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Als je ervoor kiest om het harmonicadoek los in boogjes te hangen geeft ZONZ het doek gratis de extra lengte die nodig is.

4. Bepaal de bediening van het Harmonicadoek

De laatste stap in het samenstellen van jouw perfecte harmonicadoek is bepalen hoe je wilt dat het doek open- en dichtschuift. Als je het harmonicadoek handmatig met een katrolset open en dicht wilt schuiven kan dat. Hiervoor kan je een katrolset met bijbehorend koord bestellen. Als je dit doet dien je 4 centimeter vrije ruimte boven het doek te hebben, deze ruimte is nodig om het doek ‘op te bergen’.